Endoskopi
Endoskopi İşlemleri
İçerisinde hava yolu, işlem kanalı, ışık kaynağı ve kamera bulunduran, bükülebilen ve manevra yapma kabiliyetindeki aletler yardımıyla yapılan işlemlere endoskopik işlemler diyoruz.
Bugün mide ve kalın barsak gibi içi boş organların ve safra yolları hastalıklarının tanısının konulması ve bazı tedavi edici işlemlerin yapılması bu endoskopik yöntemlerle çok kolay ve uygulanabilir hale gelmiştir.
Endoskopik işlemlerden en sık kolonoskopi ve gastroskopi işlemi günümüzde uygulanmaktadır.
Gastroskopi
Endoskop yardımıyla üst sindirim kanalının incelenmesi işlemidir. Üst sindirim kanalı ağızdan başlayarak, yemek borusu (özefagus), mide ve duodenum adı verilen ince barsağın ilk parçasıdır.
Gastroskopi Ne Zaman Gereklidir?
- Yutma ve çiğneme ile ilgili problemleriniz,
- Devam eden mide ekşime ve yanmaları,
- Karın ağrısı,
- Üst Sindirim sisteminden kanamalar,
- Kusmalar,
- Çekilmiş olan mide ve barsak filmlerinde anormal bulgular
varsa Gastroskopi gerekmektedir.
Gastroskopik İncelemeye Nasıl Hazırlanılır?
Bu işlemden 6-8 saat kadar önce hiçbir şey yenilmemelidir. Eğer doktorunuzun size önereceği başka şeyler varsa dinleyiniz. Lokal anestezi için başka bir şeye gerek yoktur.
Gastroskopi İşlemi Nasıl Yapılır?
İşleme başlamadan önce bulantıyı önlemek için ağzınıza sprey şeklinde lokal anestezik bir madde sıkılır. Fazla stresi olan hastalara ise damar yoluyla sakinleştirici uygulanması (Midozolam) gerekebilir.
Doktor, 1-2 dakika sonra gastroskopu boğazınızdan aşağı doğru ilerleterek yemek borusu (özefagus), mide ve duodenumda (on iki parmak barsağı) herhangi bir enfeksiyon (gastrit), ülser veya anormal gelişim olup olmadığını videoendoskopla inceler ve gerekirse doku örnekleri alarak tetkike gönderir ya da polip gibi bazı anormal gelişimler varsa çıkartabilir.
Gastroskopi ile üst sindirim sistemi kanamaları durdurulabilir, yutulmuş olan yabancı cisimler (toplu iğne vs) çıkartılabilir. İnceleme işlemi bittikten sonra doktor gastroskopu geri çekerek çıkartır.
İşlem genelde 7-8 dakika kadar zaman almaktadır.