Hemoroid
Hemoroid (Basur) Hastalığı Nedir?
Hemoroid halk tabiri ile basur tüm insanlarda bulunan, makat bölgesi dışı ve hemen içerisinde yerleşmiş olan şişliklerdir. İç ve dış hemoroid memeleri olarakta adlandırılan bu yapılar lokalizasyonuna göre dışı cilt ya da barsak dokusu ile kaplı içerisinde yoğun kan damarı barındırır.
Kabızlık, kronik ishal, sert dışkılama, kronik öksürük, iş dolayısıyla aşırı ayakta ya da oturarak çalışma durumu, aşırı derecede acı ve baharat tüketimi ya da siroz hastalığı gibi durumlarda hemoroid memeleri içerisindeki kan damarları genişleyerek hemoroid hastalığı oluşmaya başlar.
İç ve dış basur yani hemoroid hastalığında farklı bulgular ortaya çıkar. Dış hemoroidlerde büyüme kendini ağrı ve hassas şişlik şeklinde gösterirken, iç basu hastalığında ise daha ziyade kanama ana bulgudur. Bunun yanında makatta dolgunluk ve dışkılama hissi, yanma ve kaşıntı gibi bulgularda eşlik edebilir. Büyümüş iç hemoroidlerde dışkılama ile dışarı çıkma başlarda olabilirken memelerde büyüme ile makat içerisine zamanla geri dönememe ve hastanın el yardımı ile içeri itilmesi durumu gerçekleşebilir.
Hemoroid (Basur) Hastalığında Evre
Toplumda tam bir bilgi sahibi olmamaktan ya da yanlış bilgilerden dolayı hemoroid hastalığının evresi hakkında yanlış ifadeler kullanılmaktadır. Öncelikle dış hemoroid hastalığında herhangi bir evre ya da dereceden söz edilemez. Büyüme ya da tromboze (içerisinde pıhtı birikmesi) hemoroid durumu söz konusudur. Derecelendirme ya da evrelendirme iç hemoroid hastalığı için söz konusudur. Evre 1 ve 2 hastalıkta iç memeler büyümüş ancak dışkılama sonrası yerlerine (makat içerisine) geri dönerler. Kanama gibi bulgular bulunabilir. Evre 3’te büyümüş ve hastalıklı basur memeleri makat içerisine ancak itilerek dönebilirler. Evre 4 hastalıkta ise tüm memeler makat dışında olup kanama, pıhtı ile şişme ve aşırı ağrı bulgularının olduğu oldukça ileri hastalık durumudur.
Hemoroid (Basur) Hastalığında Tanı
Bu hastalıkta tanı çoğu kez oldukça kolay ve hastaların şikayetleri yol gösterici olmakla beraber iç basur hastalığında rektoskopi ya da kolonoskopi dediğimiz endoskopik yöntemlere de ihtiyaç duyulabilir. Endoskopik işlemler kısa bir alanın değerlendirmesi yapılacağı ve sadece bir lavman ile temizlik yeterli olacağı için kolay ve hızlı gerçekleştirilebilmektedir.
Hemoroid (Basur) Hastalığında Tedavi
Birçok cerrahi hastalıkta olduğu gibi öncelikle tıbbi yanı ilaç tedavisi hastalığın erken dönemlerinde denenebilir. Ancak ilerlemiş hemoroid hastalığında ilaç tedavisi etkisizdir. Erken safha hastalıkta içerisinde kortizon ve ağrı kesici maddeler bulunan kremler ve damar duvarını güçlendiren tabletler kullanılmaktadır.
Hemoroid (Basur) Hastalığında Cerrahi Tedavi
Cerrahi Hemoroidektomi
Hastalıklı hemoroid memelerinin cerrahi aletler ve dikiş materyalleri yardımı ile kesilip çıkarılmasıdır. Bu yöntemde alınan hemoroid memelerinin tekrar çıkması ya da toplumdaki tabirle üremesi mümkün değildir. Son yıllarda damar kapama cihazları da bu yöntemde yardımcı aparat olarak kullanılarak ameliyat süresi kısalmakta ve cerrahın işi kolaylaşmaktadır.
Hemoroid Bant Ligasyon
Büyümüş 2 ve 3. evre iç basurlarda kullanılan bir yöntemdir. Bir aparat vahasıtasıyla büyümüş hemoroid memesi boynuna lastik bir bant takılır. Kan dolaşımı bozulan meme birkaç hafta içerisinde koparak dışkı ile dışarı atılır. Ağrısız bir tekniktir.
Lazer ile Hemoroid Tedavisi
Lazer yüksek enerjili bir ışındır. Belli dalga boyuna ait bu lazer ışındarı büyümüş hemoroid memeleri içerisindeki damarları ve sarkmış dokuyu etkileyerek küçülmesini sağlamaktadır. İşlem sonrası az oranda yanma hissi yaratabilen ancak klasik cerrahi yönteme göre oldukça konforludur bir tekniktir.
Skleroterapi
Bir, iki ve kısmen 3. Derece iç basur hastalığında uygulanır. Meme içerisine damar büzücü ilaç enjeksiyonu ile hemoroid’in küçülmesi sağlanır. Ağrısız bir yöntemdir.
Hemoroid Damar Bağlama Yöntemi
Makat içerisine yerleştirilen, yapısında damar kan akımını tespit eden bir ultrason aleti olan aparat yardımı ile hemoroid memelerini besleyen kan damarlar cerrahi dikiş ipleri ile bağlanır. Doğru uygulandığı takdirde oldukça etkili bir yöntemdir. Genellikle belden uyuşturma (spinal anestezi) ile ameliyathane şartlarında uygulanır.
Hemoroid (Basur) Hakkında Cevabı Merak Edilen Konular
Bende Hemoroid (Basur) Hastalığı mı yoksa Makat Çatlağı (Anal Fissür) mı var?
Hemoroid ya da basur hastalığında makatta genellikle şişlik ve ara ara kanama, yanma bulguları var iken, makat çatlağında bir şişlik genellikle olmadan dışkılama esnasında bıçak keser gibi bir ağrı tipiktir.
Makattan kanama hemoroid mi yoksa barsak kanseri bulgusu mudur?
Barsak kanserine genellikle 50 yaş ve üzerinde rastlanır. Hemoroid hastalığı olan kişilerde makatta şişlik ağrı yanma kaşıntı genellikle kanamaya eşlik eder. Ancak barsak kanseri vakalarında genellikle ağrısız ve diğer basur hastalığı bulguları olmadan kanama mevcuttur.
Hemoroid (Basur) hastalığında ilaç tedavisine ne kadar devam edebilirim?
Makat bölgesine uygulanan kortizon ve ağrı kesici krem ve pomadların 15 gün, damar üzerine etkili tabletlerin ise en fazla 2 ay kullanılmasını önermekteyiz. Daha uzun süreli kullanımda yan etkiler görülmeye başlar.
Hemoroid (Basur) Hastalığında Ne zaman Cerrahi Müdahale Gereklidir?
Makat bölgesinde birkaç defa tıbbi tedavi ile düzelmeyen, büyümüş ve ağrı kanama bulguları ile beraber basur hastalığı olan kişilerde, evre 4 hemoroid hastalığı varlığında, her dışkılamada ciddi kanama bulguları olması halinde cerrahi tedavi uygun bir seçim olacaktır.